Svíčková na smetaně
600g-900g masa(odblaněné hovězí svíčkové)
50g-slaniny
50g-másla
300g-kořenové zeleniny(mrkev,celer,petržel)
1-cibule
4-zrnka celého pepře
4-zrnka celého nového koření
1-bobkový list
3dl-vývaru
3dl-husté smetany
3-lžíce hladké mouky
1-lžíce cukru
Citrónová šťáva nebo ocet,sůl,brusinkový nebo klikový kompot (rybízový džem)
Svíčkovou osolíme,protkneme 2/3 slaniny nakrájené na klínky a na másle zprudka po všech stranách opečeme.Maso za chvíli vyjmeme,přidáme zbytek na kostičky na krájené slaniny a očištěnou na plátky nakrájenou zeleninu,cibuli a osmahneme je do světle hněda.Pak znovu vložíme maso,přidáme koření,mírně podlijeme a dusíme v troubě.Maso poléváme šťávou a podle potřeby podléváme vývarem.Měkké maso vyjmeme,šťávu vydusíme na tuk,zaprášíme moukou,osmahneme a postupně ředíme zbytkem vývaru a smetanou.Omáčku ochutíme cukrem,citrónovou šťávou nebo octem a dobře povaříme.Potom jí prolisujeme cedníkem.Přitom se snažíme všechnu zeleninu dobře prolisovat,aby omáčku dokonale ochutila.Nalijeme jí na maso a ještě na plotně prohřejeme.Maso nakrájíme na plátky.Na stůl maso servírujeme na míse a omáčku v omáčníku.Podáváme s knedlíky a s brusinkami(klikvou,rybízovým džemem).