Kaldoun-Drůbková polévka s knedlíčky
1L-vody
Drůbky z husy,z kachny,z krůty nebo z kuřete(žaludek,krk,event.konce křídel)
100g-kořenové zeleniny(mrkev,celer,petržel)
60g-másla
30g-hladké mouky
1-menší cibule
2-celé kuličky pepře
2-kuličky nového koření
Muškátový oříšek,sůl,petrželová nať nebo pažitka
KNEDLÍČKY
játra z drůbků
100g-strouhanky
30g-másla
2-vejce
Muškátový květ nebo majoránka,stroužek česneku,sůl,citrónová kůra
Očištěné a omyté drůbky dáme do studené osolené vody,přidáme cibuli,pepř,nové koření a vaříme mírným varem asi hodinu-záleží na stáří drůbeže.Kořenovou zeleninu ponecháme v celku,očistíme a přidáme do polévky asi 20 minut před dokončením varu,aby se nám vývar nezakalil.Pak polévku přecedíme,uvedeme znova do varu a zahustíme tmavší jíškou (z 30g másla a z 30g hladké mouky).Vařenou zeleninu nakrájíme na malé kostičky a zprudka jí osmažíme na zbylém másle.Z drůbků obereme kosti maso pokrájíme na nudličky a spolu s osmaženou zeleninou vložíme do polévky.Na konec zavaříme knedlíčky:kaldoun dochutíme muškátovým květem nebo jemně nastrouhaným muškátovým oříškem a sekanou petrželkou nebo pažitkou.
KNEDLÍČKY:játra z drůbků umeleme na masovém strojku nebo je nožem utřeme na prkénku.Do misky si dáme strouhanku,změklé máslo,česnek utřený se solí,špetku muškátového květu nebo majoránky,2 žloutky,půl lžičky strouhané citrónové kůry a připravená játra.Směs utřeme,vmícháme z 2 bílků sníh a ze směsi vykrajujeme lžičkou malé kousky,které rukou tvarujeme do kuliček.