Rybí polévka vánoční
2. 11. 2017
1L-vody 2-hlavy a vnitřnosti(mlíčí,jikry)z kapra 150g-kořenové zeleniny(mrkev,celer,petržel) 60g-másla 30g-hladké mouky 1-2 vejce 2-lžíce hrubé krupice 1-lžíce tuku 2-housky 1-menší cibule Sůl,petrželová nať,pažitka Očištěné,vyprané kapří hlavy dáme do studené vody,trochu osolíme a vaříme asi půl hodiny.Pak polévku přecedíme přes hustý cedník,hrnec řádně vypláchneme,aby v něm nezůstali kostičky.Vývar z hlav znovu uvedeme do varu a přidáme rybí vnitřnosti:vaříme asi 20 minut.Polévku znovu přecedíme,uvedeme do varu a zahustíme světlou jíškou( z 30g másla a z 30g hladké mouky).Mezi tím si očistíme kořenovou zeleninu a cibuli,vše nakrájíme na drobné nudličky a osmažíme na zbylém tuku.Pokrájené vnitřností a osmaženou zeleninu s cibulkou vložíme do polévky: za mírného varu a stálého míchání vysypeme krupici,kterou dobře povaříme nejméně 10 minut.Na konev vmícháme rozšlehané vejce.Polévku dochutíme solí,sekanou petrželkou a pažitkou. Pozn: pokud máme mezi vnitřnostmi dost jiker,není třeba přidávat krupici. Příloha: housky nakrájíme na malé kostičky a za stálého míchání osmahneme na tuku.