Zelňačka
30. 10. 2017
-je tradiční česká zelná polévka.Původní pokrm chudých horalů v Beskydech.Zelňačka neboli kyselice se dříve zahušťovala chlebovým kváskem a nebo strouhaným bramborem,později zátřepkou(jíškou)z mouky a smetany.Ta to výborná polévka jsi získala svou oblibu také na Slovensku a Polsku.Můžem se sni setkat v mnoha podobách a však základní surovinou musí být vždy zelí. 3/4L-vody 1/4L-smetany 150gkyselého zelí 20g-hladké mouky 20g-másla 1-žloutek 2-brambory Citrón nebo ocet Kmín a sůl Kyselé zelí propláchneme studenou vodou,drobně pokrájíme a dáme vařit do osolené vody s kmínem.Přidáme na kostky nakrájené brambory a vaříme asi 20 minut.Polévku zahustíme moukou rozmíchanou ve smetaně,krátce povaříme,vešleháme žloutek a máslo.Podle chuti přikyselíme citrónem nebo octem.